A diákotthon rövid bemutatása


A múlt.

Diákotthonunk elődje 1896-ban nyitotta meg kapuit. Az intézmény mindig is oktatási-nevelési célokat szolgált. A MÁV akkori elődje a Magyar Királyi Államvasutak azzal a céllal hozta létre szegedi fiúnevelő- és tápintézetét, hogy nehéz sorsú dolgozóinak gyermekei megfelelő oktatásban és ellátásban részesüljenek, majdpedig az iskolapadból kikerülve a vasúttársaság jól képzett dolgozói állományát gyarapítsák. Az országban a szegedi volt az első ilyen, a Magyar Királyi Államvasutak által alapított és fenntartott nevelési-oktatási intézmény, amelyet több is követett az idők folyamán. A Magyar Királyi Államvasutakból az idők folyamán Magyar Államvasutak lett, azonban az intézmények megmaradtak, sőt mindig is vonzó alternatívát jelentettek a fiataloknak.
1953-ban az intézeten belül létrejött az ország első vasútas középiskolája a Vasútforgalmi Technikum, amely nem sokkal később (1960) külön épületbe költözött és 1968-ban felvette a Bebrits Lajos Vasútforgalmi Technikum és Szakközépiskola nevet, majd egy újabb (1993) névváltozás után Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola néven működött tovább. Az iskola pontos neve azóta is többször megváltzott, azonban a Gábor Dénes - röviden: GD - név napjainkig megmaradt.
Fent nevezett iskola mindig jó kapcsolatot ápolt kollégiumunkkal, márcsak a közös múlt, és a közös fenntartó miatt is. A Bebrits, majd a GD tanulói adták a kollégium diákjainak 95-100%-át. A 60-as, 70-es években óriási túljelentkezés volt, hiszen az országban csak Szegeden volt vasútas középiskola. Ez az állapot azonban nem sokáig tartott. A 90-es években 2 jelentős változás is történt. Egyrészt a MÁV létrehozta "A Vasút a gyermekekért" Alapítványt, amibe kiszervezte a nevelési-oktatási intézményeit (4 diákotthont és 17 óvodát), másrészt a csökkenő diáklétszámnak köszönhetően egyetemistákat is felvettek a szegedi diákotthonba a szabad férőhelyekre.
Az elkövetkező időszakban folyamatosan egyre nehezebb körülmények között működött tovább a kollégium, ugyanis a MÁV eleinte csak csökkentette a támogatást, majd meg is szüntette. Innentől csak az állami normatív támogatás, a vállalkozói, valamint az időszakos pályázati bevételek szolgáltak anyagi forrásként számunkra. A vezetőség kénytelen volt jelentős dolgozói leépítéssel reagálni az egyre nehezedő anyagi körülményekre. Az elkövetkező évek során bezárt két "testvér" kollégium, a harmadik peig egyházi fenntartásúvá vált, tehát kikerült az alapítvány fennhatósága alól. Az óvodák száma is erősen megcsappant (17-ről 4-re).
Új utakat keresvén a kollégium tovább nyitott az egyetemi és főiskolai hallgatók felé: 2007 óta regisztrált felsőoktatási diákotthonként áll a Szeged felsőoktatási intézményeiben továbbtanulni szándékozó fiatalok rendelkezésére.

A jelen.

2019-től új fenttartónk van a Magyarországi Evangélikus Egyház személyében. A Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon a Magyar Evangélikus Egyház fenntartásában működő, a Szentírás és az evangélikus hitelvek, valamint etikai normák alapján álló, azokat hirdető és képviselő felsőoktatási intézmény. Az intézmény célja, a Szeged felsőoktatási intézményeiben, nappali tagozaton tanulmányaikat folytató hallgatók kulturált lakhatásának, tanulásának, közösségi életének hitben és erkölcsben való növekedésének biztosítása. A diákotthon arra törekszik, hogy segítse, hitben és egyházi kötődésében erősítse az intézményben elhelyezést nyert hallgatókat.
A Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon szívesen fogadja mindazokat a tanulmányaik és hitbeli fejlődésük iránt elkötelezett hallgatókat, akik a felsőoktatásban töltött diákéveik alatt nem csak kollégiumi elhelyezésre, hanem lelki otthonra és ehhez kapcsolódóan vallásukat gyakorolva lelki életre is vágynak.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül várjuk a hallgatók jelentkezését, sőt a vallásosság hiánya sem kizáró ok. Ami viszont a diákotthon minden lakójától elvárt, az a bibliai alapú evangélikus etikai normák követése, valamint az egymáshoz való szeretetteljes alkalmazkodás és tolerancia.
Új fenntartónk a jó gazda gondosságával törődik a diákotthonnal, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy az eddigi szegényes anyagi forrásainkat jelentősen kiegészíti, így több kisebb-nagyobb fejlesztést tudtunk véghez vinni, sőt jelenleg is folyamatban van több projekt.

Mi az, amit nyújtani tudunk?

A diákotthon patinás épülete a belváros határán, a gyönyörű és tavasszal illatos hársfákkal szegélyezett, tágas Boldogasszony sugárúton található, 1 percre a Nagyállomástól. A buszpályaudvarról tömegközlekedéssel jól megközelíthető (gyalog is csak kb. 15 perc). A legtöbb egyetemi épület 5-10 perces sétával elérhető.
99 fő számára tudunk diákotthoni elhelyezést biztosítani 2-8 ágyas szobákban, térítési díj ellenében, melynek mértéke a szoba komfortfokozatától függ (hány személyes, tartozik-e hozzá vizes blokk). A fentiek függvényében a térítési díj havi 9 300 Ft-tól 17 000 Ft-ig terjed. Részletesebb árainkat itt találod. A térítési díjról minden hónapban számlát állítunk ki, melyet személyesen kell átvenni a térítési díj befizetésekor (átutalással is lehet fizetni).
A nyugodt, családias légkör a biztosíték arra, hogy jól teljesíts az egyetemen. Esténként az épületben működő középiskola tantermeiben van lehetőség az órákra való felkészülésre, a ZH-kra és vizsgákra való tanulásra. Ha esetleg vallási, hitbéli kérdésed van, esetleg lelki problémáidra keresel megnyugvást vagy egyszerűen csak szeretnél valakivel egy kicsit komolyabban beszélgetni, akkor keresd fiatal és kedves intézményi lelkészünket, aki szívesen segít neked.

Amit ezek felett nyújtani tudunk:
  • kb. 20 000 kötetes könyvtár
  • számítógépterem 12 db géppel
  • foci-, röplabda-, kosárlabdapálya
  • konditerem
  • csocsó, és pingpong asztal
  • étkezésvásárlási lehetőség
  • mosási lehetőség
  • internethozzáférés
  • teakonyha, főzési lehetőség
  • minden szobában hűtő
További információk a házirendben és az SZMSZ-ben találhatók, illetve elérhetőségeinken (lásd: lábléc!) szeretettel várjuk az esetleges kérdéseket.Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon | 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 44.
Telefon: 62/420-361 Fax: 62/424-206 | Ímél: szeged.ediakotthon@lutheran.hu